Placki ziemniaczano-cukiniowe z łososiem i salsą z mango

Gdy byłam dzieckiem, często z bratem prosiliśmy mamę o przygotowanie na obiad placków ziemniaczanych. Nie mieliśmy maszynki do tarcia warzyw więc niezmordowanie, na zmianę tarliśmy na tarce ziemniaki, kuszeni wizją chrupiących placuszków, polanych świeżą śmietaną i posypanych cukrem. Bo takie najbardziej nam smakowały.
Wariacji na temat placków jest wiele bo przecież do ziemniaka tak naprawdę można dodać wszystko. Amatorzy mięsnej wersji na pewno będą zachwyceni plackami z pikantnym gulaszem wołowym, czyli tzw. plackiem po węgiersku, jaroszom z kolei można je podać z sosem grzybowym.
Ja proponuję coś całkowicie odmiennego, ale wartego spróbowania – placki z ziemniaków i cukinii podane z łososiem i salsą z mango.

 

 

Składniki:

placki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

salsa:

  • 2 małe mango
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • po garści świeżej mięty i pietruszki
  • pieprz
  • 120 g łososia

Obrane ziemniaki wraz z cukinią zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa odsączyć z powstałej wody, wymieszać z jajkiem, mąką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na wolnym ogniu z dwóch stron.
W trakcie smażenia można przygotować salsę. Obrane mango i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić do miseczki, zalać sokiem z limonki, posypać posiekaną pietruszką i miętą oraz pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki.
Gotowe placki ułożyć na talerzu, na każdym położyc plasterek łososia, a na nim salsę z mango.

Smacznego!!!

 

 

 

This entry was posted in Placki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>